18/5/09

Vídeo de presentació de l'Scratchday

En aquest vídeo de presentació del dia mundial de l'Scratch, en Michel Resnick i Karen Brennan, dos dels "capos" del projecte Scratch, ens agraeixen la participació, i ens conviden a seguir treballant amb l'Scratch.


(Si sel·leccioneu English, el veureu subtitulat en castellà)

A la pàgina de recursos de l'Scratchday hi ha una bona colla de recursos, en especial, un disseny d'activitats que m'ha semblat molt interessant per la senzillessa del plantejament, sobre tot a nivell de banc d'idees a l'hora de motivar la creació de projectes per part de nois i noies. Feu-li una ullada, de tot es pot fer un projecte!

16/5/09

Taller d'Scratch

Com ja us comentava fa dies, hem organitzat a l'escola un taller d'Scratch per a pares i mares, coincidint amb el dia mundial de l'Scratch.

Hem fet una petita presentació de l'eina, i un petit projecte, que es poden veure ja a la pàgina de l'escola al projecte Scratch.

Em sembla que tothom ha quedat prou satisfet... gracies per l'assistència!

Aquí podeu veure alguna foto del taller:


13/5/09

Fotos amb efectes especials

L'edició de fotos era fins no fa gaire, una de les tasques que requeria més coneixements i un ordinador més potent. Ara, gracies a Internet i als serveis de edició d'imatges online només necessitarem un navegador i un parell de clics.

El primer que hem de fer és reduir la mida de la foto amb la que volem treballar, sobre tot ara que farem són proves; si no, cada cop que hagem de pujar la nostra foto al servidor, haurem d'esperar molt.


Així doncs, obrirem la imatge amb el Gimp, anirem al menú Imatge>Escala la imatge, i ajustarem Amplada i Alçada de forma que quedi a un màxim de 400x300 píxels. Un cop guardada, sempre amb un altre nom, la nova imatge hauria d'ocupar com a màxim, 70 o 80 Kb.

Ara accediu a http://funny.pho.to/ i seleccioneu l'idioma espanyol. Cliqueu a Explora i cerqueu a l'ordinador la vostra foto. Ara podreu accedir a efectes molt interessants simplement clicant-lo. Un cop trobeu el que us agradi, podeu guardar-la, clicant el botó Guardar en disco.

A la pàgina http://es.photofunia.com primer haurem de seleccionar l'efecte, i després sel·leccionar la foto amb la que volem treballar clicant Seleccione archivo. En un moment veurem la foto amb l'efecte aplicat, i si ens agrada, la podem guardar amb la icona Guardar al PC.

A http://fotoflexer.com/ a més d'afegir efectes, podem editar les nostres imatges de forma bàsica: retallar, girar, variar el contrast, la lluminositat... com si fos un editor d'imatges tradicional. Per guardar, simplement cal clicar el botó corresponent.

Tots aquests espais són gratuïts, sense necessitat de registrar-se i asseguren que no guarden copies de les nostres fotos.

Vinga, a divertir-se editant fotos!

Aquests recursos i molts més, són també accessibles des del Blog del Web del Programari Lliure.

12/5/09

Petites històries

L'aplicatiu online Petites històries és una eina molt interessant per fomentar l'escriptura creativa amb alumnes de primària. L'ús és molt senzill:
  1. Els alumnes trien el tema de la història.
  2. Organitzen i col·loquen les imatges (hi ha històries de 3, 6 o 9 imatges).
  3. Escriuen el textos per a cada una de les imatges.
  4. Escriuen el títol i les seves dades.
Avui l'he aplicat amb alumnes de 3r de primària (8-9 anys), de forma que ens ha permès repassar i afermar habilitats sobre l'escriptura que ja havien treballat abans a classe:
  • Dividir una història en parts: hem triat tots històries de 3 imatges, i hem evidenciat què és la presentació, el nus i el desenllaç de forma vivencial.
  • Descobrir com l'edició de textos amb l'ajut de l'ordinador ens permet reescriure sense dificultats parts de la història, esmenar errades ortogràfiques, afegir adjectius o ampliar idees o vocabulari en qualsevol part del text i sense gaire esforç.
  • Gaudir de l'escriptura col·laborativa: només cal explicar als nens i nenes que qui millor els pot ajudar a millorar el seu text són els companys del costat, i que quan creguin que han acabat, els demanin que llegeixin la seva història i els diguin què es podria millorar.
  • La finalitat de l'escriptura és que algú la llegeixi, per això, a mida que acabem i imprimim la història, anem seient en rotllana i intercanviem els nostres textos per tal que els llegeixin uns altres companys.
Què més voleu, tot un petit taller d'escriptura creativa en una sessió d'una hora!

Se m'acut que es podria fer el mateix en altres idiomes (l'aplicació està en anglès, castellà, francès...), gravant-la història amb un micròfon, amb més imatges... Segur que vosaltres descobriu alguna manera de millorar-ne l'ús. Si és així, compartiu-la!

11/5/09

Més activitats per a l'ús del ratolí a infantil

L'Editorial Anaya va desenvolupar fa temps per a la Junta d'Andalucia, dins el programa Averroes, unes activitats molt senzilles sobre "El manejo del ratón".

Les mateixes activitats, amb la mateixa estructura i seqüenciació, una mica maquillades i amb un disseny més actual, es troben també a Educamadrid, un projecte de la Conselleria d'educació de Madrid. Han afegit una senzilla guia d'ús, la veritat és que una mica pobre. La llàstima és que no hi ha una pàgina recull on aparegui un enllaç ràpid a les 4, així que us les ofereixo per separat:
  1. Moure el ratolí lliurement: desplaçar el ratolí per la pantalla deixant com a rastre una sèrie de dibuixos.
  2. Portar el ratolí fins un lloc determinat: moure el ratolí fins a un animal per fer-lo desaparèixer, i en un balancí, per gronxar uns nens.
  3. Fer clic en un objecte : clicar els peixos d'una peixera per fe-los desaparèixer i unes tortugues que reprodueixen les notes musicals.
  4. Arrossegar, tot fent clic en un objecte i deplaçar-lo: Confecció d'un puzle.
Com molts sabreu, a l'escola mantenim la pàgina Per als +Petits, en la que recollim activitats online per motivar l'introducció als ordinadors i l'utilització bàsica del ratolí. Mica en mica anirem afegint aquestes activitats.

7/5/09

Pensem, llavors existim!

Aquest vídeo resumeix força bé el que hauria de ser l'esperit de la Web 2.0. Està basada en el llibre "We-think: mass innovation, not mass production" que es pot descarregar gratuïtament. El vídeo és curtet (4 minuts) i tant la música, com els dibuixos i la producció m'han semblat molt senzills però efectius, al servei del missatge.



M'ha semblat molt interessant l'adaptació del famós pensament de Descartes: "Pensem, llavors existim", formulada així, en plural al vídeo original en anglès... Tota una declaració de principis, que situa el coneixement i la innovació, i no la producció o la possessió, com a eix de la societat. I al plantejar-lo en termes de societat que comparteix i col·labora, no ens deixa sols davant de les incerteses i reptes del futur.

4/5/09

La programació com entorn didàctic de Futur

El Citilab de Cornella i la UPC organitzen, coincidint amb el dia mundial de l'Scratch, una jornada de l'ensenyament de la programació per a nens i nenes.

Crec que la iniciativa és tot un encert! Llàstima que no pugui assistir-hi, ja que a l'escola estarem realitzant un taller d'Scratch per a pares i mares justament en aquell moment.

Veig al programa que tenen intenció de constituir un Grup de treball de programació educativa. Haurem d'estar a l'aguait, doncs pot ser molt interessant...

Launchball: jugant amb la ciència

El Museu de la Ciència de Londres ens proposa a la seva web Launchball, un joc d'enginy i d'estratègia. Es tracta de portar una bola al final del camí, utilitzant diversos ginys: piles, rampes mecàniques, turbines, ventiladors, interruptors, sensors... que haurem d'anar col·locant correctament al llarg del recorregut per tal d'alterar els moviments de la pilota.

A més de passar una bona estona, ens permet descobrir el funcionament del diversos fenòmens físics: gravetat, magnetisme, canvis d'estat... i fa treballar molt la observació, la imaginació i l'experimentació.

És un d'aquells jocs que pot "enganxar" una bona estona la canalla (a partir d'uns 10 anys) i fer-los rumiar una bona estona tot passant-s'ho bé.



Si sou d'aquells que us agradava trastejar amb mecanos, motorets i rampes, proveu-lo... us agradarà

2/5/09

MSOffice dóna suport a Open Document

Els usuaris de Microsoft Office 2007 que instal·lin el SP2 podran obrir, editar i desar documents en format Open Document, entre altres millores (?).

Finalment Microsoft s'ha decidit a donar suport al format Open Document. Aquesta millora, que tècnicament no hauria d'haver estat cap problema des de fa temps, en la meva opinió s'anava endarrerint simplement per questions comercials. El fet que finalment hagin donat aquest pas representa un punt més a favor de formats no propietaris, i significa una bona noticia per tots aquells que, fa temps i en contra de la lògica comercial imperant, ens vam decidir a fer una aposta ferma pels formats oberts.

Treballem amb el programari que decidim, sigui lliure o propietari, però fem-ho en formats oberts i estandars, de forma que la informació pugui circular sense problemes.

1/5/09

Ubuntu 9.04. Primers problemes... solucionats

Fa aproximadament una setmana que ha sortit la nova versió d'Ubuntu, la 9.04 (senzill i efectiu el sistema de posar números a les versions de la gent de Canonical). El cap de setmana passat vaig provar d'instal·lar-la al meu vell portàtil... i em va ser impossible!

Tot i que com a live-CD funcionava perfectament, ni instal·lant de l'arrencada, ni des de l'escriptori hi va haver-hi manera. Sempre es queda aturat després de triar l'idioma i la zona geogràfica, en el punt en que hauria de passar a la selecció de l'idioma del teclat.

La solució ha estat descarregar-se el Alternate CD, que conserva el tradicional instal·lador en mode text, i que m'ha permès realitzar la instal·lació sense més inconvenients.

Per cert, he notat força millora de velocitat, sobretot a l'arrencada, respecte a la version 8.10, i un escriptori, que, sense grans canvis, si es mostra una mica més modern i elegant, sobre tot a la zona de notoficacions.

De fet, aquests eren un dels objetius que volien aconseguir els desenvolupadors d'aquesta darrera versió d'Ubuntu, que com a nom de guerra ha estat batejada com a Jaunty Jackalope.

Compartir