24/5/11

Continuity: Puzzle Multidimensional

Continuity és un d'aquells senzills jocs tipus arcade que s'explica en mitja frase: trobar la clau i obrir la porta. Els gràfics són massa senzills, la música repetitiva (millor desactiveu-la i obriu l'spotify)...

I que té d'interessant? La multidimensionalitat del puzle! A més de portar l'homenet a trobar la clau, caldrà reorganitzar l'espai de joc per poder-ho aconseguir... i no és tant fàcil com sembla...


Accediu a la web del Joc!

Proveu-lo i ja em direu!!!

23/5/11

CrearJocs amb Scratch

Ja fa uns tres anys que a l'escola anem treballant amb l'Scratch, una eina de programació per a nois i noies. A Cicle Mitjà el presentem com a eina d'animació i creació de diàlegs; a Cicle Superior l'utilitzem com a eina de creació de jocs interactius. Dins aquest projecte de treball, us presento el bloc de treball que hem creat per als alumnes de 5è de primària: Crear jocs amb Scratch!


El guió de treball que utilitzem en les sessions és el següent:
  • Cada noi/noia tria un joc que vulgui crear d'entre els diversos jocs d'exemple, sempre adequant-lo als seus gustos o preferències, i explicita la seva tria tot fent un comentari al bloc, explicant quin és el joc triat i quina orientació vol donar-li (Imagina).
  • Un cop triat l'objectiu, l'espai web li presenta el pla inicial de treball per a la creació del joc bàsic, que l'alumne pot seguir pas a pas, provant els diferents bloc proposats. També trobarà explicats els conceptes bàsics de programació necessaris per a desenvolupar el joc i les eines necessàries per a dissenyar els personatges, els escenaris... (Crea-Experimenta).
  • El fet de saber que altres companys estan realitzant el mateix tipus de joc permet que es puguin posar en contacte per tal de col·laborar i avançar plegats, aclarir dubtes, millorar el joc... (Col·labora-Comparteix).
  • Un cop el joc bàsic està en funcionament, se li demana a l'alumne que el millori o ampliï, bé seguint els consells que trobarà al web o segons la seva pròpia intuïció (Crea-Experimenta).
  • Quan el joc està enllestit, l'alumne el puja a la web de l'Scracth i fa un comentari al bloc, anotant la URL del projecte, per tal de donar-lo a conèixer (Comparteix).
La metodologia i la proposta d'objectius queden explicat a les Intencions del bloc. El bloc es completa amb un recull d'adreces, recursos i documentació sobre Scracth.

Els nois i noies aprenen a crear jocs i s'inicien en la programació, es proposen un objectiu i el pla de treball necessari per a assolir-lo, aprenen a resoldre problemes de manera creativa, col·laboren entre ells, cerquen documentació tècnica i l'apliquen, aprenen a ser usuaris crítics en el món dels videojocs... i a més s'ho passen pipa... Què més es pot demanar!

8/5/11

Ubuntu 11.04... la meva configuració

Ja fa temps vaig fer una entrada sobre la instal·lació de l'Ubuntu al meu EeePC. L'actualitzo ara per a la versió 11.04, Natty Narval.

Instal·lem des de l'USB. El particionat del disc està pensat per a tenir un disc per a l'Ubuntu, un per a Win7, un per al Swap i un per a les Dades. Prefereixo no redirigir /home al disc de dades, ja allà es guarden la configuració i temporals de molts programes, i no em resulta pràctic haver-lo de netejar cada vegada. Més endavant recrearem enllaços de documents, música, imatges... al disc de dades.

Si no teniu molt clar que voleu treballar amb Unity, el nou look de l'Ubuntu, no marqueu l'opció d'entrar directament al sistema. A la finestra d'inici de sessió sempre podreu triar d'entrar a Ubuntu (amb Unity) o Ubuntu clàssic (el Gnome de tota la vida). Bé, de fet, sempre podreu activar-ho o no des de la icona Pantalla d'Inici del Centre de Control.

A mi, particularment, no m'ha costat gaire adaptar-me al Unity, i allibera molt d'espai a la pantalla, que en un netbook és una bona cosa. El sistema, com en cada nova versió de l'Ubuntu, es mou una mica més ràpid i cada cop s'introdueixen millores. El Dash (el cercador d'aplicacions i fitxers) té poques d'opcions de configuració, però a poc que t'acostumes, resulta pràctic.

Un cop instal·lat, anem per feina:

Configurem els discs
Creem directori per muntar dades i editem /etc/fstab.
$sudo mkdir /media/dades
$sudo gedit /etc/fstab

#Afegim a /etc/fstab (atenció als TABS)
#muntem disc de dades
/dev/sda6    /media/dades    auto
#passem temp a RAM (amb 1GB o més)
tmpfs   /tmp   tmpfs    defaults,noexec,nosuid 0 0

Instal·lar programes i primeres configuracions
Primer de tot, afegir els associats de canonical als dipòsits de Fonts de programari, i instal·lem...

$sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras chromium-browser chromium-browser-l10n gimp vlc wine build-essential cheese sun-java6-jre sun-java6-plugin rar p7zip-full unace compizconfig-settings-manager

Netegem l'inici de controladors innecessaris, anant al Centre de control i Aplicacions d'inici. Jo elimino el bluetooth, comprovació de maquinari, servidor d'escriptori remot, assistència visual...

La gent de Canonical ha deixat com a idioma predeterminat el valencià. Torneu al centre de control i esmeneu-ho a Suport d'Idioma. De la web de Softcatalà descarreguem i instal·lem el complement del Firefox 4.0 del Paquet català i el diccionari.

Configurar l'Unity
Anem a l'Editor de la Configuració del Compiz i al Plugin de l'Unity. Podem configurar com vulguem la barra de l'Unity. Jo he posat la mida de les icones a 32. També podem afegir la icona d'escriptori a Unity:
$sudo apt-get install wmctrl
$wget http://webupd8.googlecode.com/files/showdesktop.tar.gz
$tar -xvf showdesktop.tar.gz && rm showdesktop.tar.gz
$sudo mv showdesktop /usr/local/bin/
Llavors arrosseguem /home/user/showdesktop.desktop a la barra d'accessos de l'Unity.

El Dash no té gaires opcions de configuració ara mateix, però de segur que aviat veurem la possibilitat de canviar la mida d'icones, d'afegir enllaços personalitzats, etc.


Appindicators
Els indicadors que abans corrien al gnome, ara no funcionen a la pell de l'Unity. En tenim ja alguns operatius, i en sortiràn més... Jo he instal·lat un indicador de Blog Mayús (l'EeePc no porta el led), un per al touchpad i un sysmonitor.

$sudo add-apt-repository ppa:tsbarnes/indicator-keylock && sudo apt-get update && sudo apt-get install indicator-keylock

$sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao && sudo apt-get update && sudo apt-get install touchpad-indicator

$sudo add-apt-repository ppa:alexeftimie/ppa && sudo apt-get update &&; sudo apt-get install indicator-sysmonitor

Enllaços a documents, música, imatges...
Creem enllaços simbòlics al disc de dades, per facilitar l'accés. Us poso l'exemple per crear-los per a la carpeta Música... per la resta, només cal anar molt en compte amb els noms.
$mkdir /media/dades/Música
$rm -r Música
$ln -s /media/dades/Música/ ./Música
Després, instal·lem Dropbox de la seva web i posem el directori a /media/dades/Documents


Segur que vosaltres hi afegiu alguna altra cosa... Comentem-ho!

Fonts: 
http://ubuntu4beginners.blogspot.com/
http://www.portalubuntu.com/p/despues-de-instalar-ubuntu.html
http://nodo9.com/2011/05/02/sobreviviendo-con-unity-1104/
http://www.genbeta.com/linux/unity-shell-a-fondo-ii-configuracion-y-modificaciones
http://www.clubso.com.ar/manuales-guias/2474-unity-a-fondo-configuracion-y-modificaciones.html

Compartir