23/10/13

Per què no es veu un contingut a Google Sites?

Des de fa alguns mesos ens trobem que alguns continguts inserits en els Google Sites del nostre centre van deixar d'aparèixer si els visualitzàvem amb Google Chrome. Es tractava de projectes d'Scratch, Popplets, Flash, algun iframe... La pàgina es veia perfectament, però l'espai que havia d'ocupar l'esmentat recurs apareixia en blanc. En canvi, si accedíem directament a la seva web d'origen del recurs, funcionava sense problemes. I el cas es que com que amb Firefox la pàgina es veia bé, vam anar passant recomanant als usuaris que fessin servir aquest. El tema s'ha agreujat ara i des de fa uns dies tampoc es visualitzen bé al Firefox.

Com m'imagino que és un problema que li haurà passat a més d'un/una, explico el perquè d'aquesta curiosa desaparició i una forma de poder visualitzar aquests continguts. Per això caldrà tenir en compte alguna cosa sobre protocols i seguretat.

El mètode habitual de transferència de dades en les pàgines web és el HTPP (protocol de transferència d'hipertext). És el típic http:// que escrivíem abans de la URL per accedir a una web i que ara escriu el navegador per nosaltres.

La versió segura d'aquest protocol és el HTTPS en el que les dades viatgen encriptades. El navegador ens presenta un cadenat (un candau) tancat abans de la URL, assenyalant que el lloc és de confiança i que podem navegar tranquils. Són pàgina a les què hem accedit mitjançant algun identificador (usuari i contrasenya): intranets, webs de compres o de pagaments, espais privats d'usuaris... I també els llocs webs de Google Sites!

Bé, val fins aquí però, què passa en el nostre cas d'estudi? El navegador comença a rebre la informació del servidor segur de Google Sites sota HTTPS, però arriba a un recurs extern (recurs embedit, amb un codi iframe, amb un script... ) que li envia informació des d'un altre servidor no segur. Llavors, per la nostra seguretat, el navegador passa del contingut rebut i mostra l'espai en blanc. Aquesta és l'explicació que ofereix Google Chrome del fenomen de la desaparició.

Els navegadors ens indiquen aquesta situació mostrant un escut protector a la barra d'URL (Firefox a l'esquerra i Chrome a la dreta). La veritat és que, o ets molt observador, o no veus l'escut en qüestió, i el que penses és que no ho has inserit correctament. Així que repeteixes el procés... però segueix sense funcionar!




La manera de visualitzar el contingut ocult (si estem segurs que el recurs al qual accedim és fiable) és clicar l'escut i marcar l'opció adequada: inhabilita la protecció, carrega l'script... La pàgina es tornarà a carregar amb el recurs correctament incrustat.

Internet Explorer també mostra aquest comportament. Pel que he pogut veure, Opera i Safari (versió Windows) encara no, però no seria d'estranyar que ho anessin incorporant pròximament, ja que els temes de seguretat són els que acostumen a generar noves versions dels navegadors (darrerament a un ritme insuportable, la veritat).

Si ens passa això a classe, podem aprofitar per parlar de seguretat, actualització de navegadors i de connectors (això si que és una batalla perduda), de navegació segura... Sempre és bon moment per educar!

I com a creadors de contingut deixem sota del contingut inserit l'enllaç a la web d'origen, per tal que sigui l'usuari el que decideixi si prefereix veure el contingut "no segur" a la nostra web, o bé accedir directament al recurs original.

Com veieu, això que desapareguin recursos no és màgia... Misteri resolt! (La competencia dixit).

Dedicat a MGil i a Teresa C... fer bones preguntes ens ajuda a trobar respostes! Eugeni... segurament passa el mateix a Moodle! Gracies!

Imatge provinent de Focus Rating.

Compartir